Трапеза на Святвечір - пісний святкову вечерю напередодні Різдва Христового. У православних християн прийнято провести цей вечір в церкві, а потім сісти трапезувати 12 пісними стравами.
Вечір напередодні Різдва Христового - останній вечір Різдвяного посту. У день перед Різдвом нічого не їли до самого вечора - поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було багато страв.
12 страв на Святий вечір та Різдво
Кутя
Одне з головних страв на Різдво - господиня Різдвяної вечері. Готують кутю на Різдво і Хрещення (в деяких районах України та на Новий рік). З куті починали багату вечерю і Різдвяне гуляння наступного дня. Після Святвечора кутю залишали на ніч на столі - щоб душі померлих предків теж спробували частування.
Основа куті - пшениця, ячмінь або ж рис. Заправляють злаки тертим маком, горіхами, медом та узваром.
Наша кутя приготовлена на основі пророщеної пшениці. У ній міститься комплекс вітамінів В і білок (під час посту організм недоотримує білки тваринного походження, тому їх дефіцит слід компенсувати рослинними білками). Заправляємо кутю товченими горіхами, курагою, родзинками і медом. Ці продукти багаті бета-каротином, вітамінами (В, С, Е, К, РР і іншими) і мікроелементами (калій, магній, кальцій, залізо, марганець).
Узвар
Узвар на Різдво традиційно готували до куті. Якщо кутя - господиня Різдвяної вечері, то узвар - господар.
Власне, узвар (компот із сухофруктів) раніше був одним з найпоширеніших традиційних напоїв. Але якщо влітку його готували зі свіжих ягід, то восени, взимку і навесні - з сушених (вишні, яблук, груш, абрикосів та інших).
У нашому різдвяному узвар теж є сушені яблука, груші, сливи, а також ягоди глоду і урюк (сушені абрикоси з кісточкою). У сушених фруктах і ягодах зберігаються вітаміни, недолік яких ми особливо починаємо відчувати взимку (адже не дарма узвар був постійним напоєм під час Великого православного посту, коли вітамінів особливо мало). Напій багатий вітамінами А, В, С, в ньому є кальцій, залізо, фосфор, калій та інші корисні речовини.
Крім того, узвар регулює роботу шлунку і кишечника, а також позитивно впливає на роботу судин. На роботі серця добре позначаються мінерали, що містяться в урюк і глід.
Вареники з картоплею
Тісто для вареників готуємо з пшеничного борошна грубого помелу. Вона багата на вітаміни В і Е і краще засвоюється організмом, ніж борошно вищого сорту. Крім того, в борошні грубого помелу міститься пектин і клітковина. Образно кажучи, така мука - мітла для кишечника.
Начинка для вареників - картопля, зварена в мундирі. Саме в неочищеному картоплі під шкіркою зберігаються корисності, зокрема, шар калію, який ми зазвичай при чищенні сирої картоплі зрізуємо. У картоплю додаємо смажені білі гриби (у нашому рецепті вони з екологічно чистої зони - Прикарпаття) і цибуля.
Немає коментарів:
Дописати коментар