неділю, 8 травня 2016 р.

Як святкують великдень у світі - година народознавства

Німці також по-особливому святкують свято Божого Воскресіння. За повір’ям, Великодній заєць розмальовує писанки та ховає їх в саду. Зранку після недільної служби діти із задоволенням їх шукають. А також в цей день дітям дарують шоколадні яйця та прикрашають дерева великодніми писанками.
Угорці на Великдень обливаються водою, як українці в «обливний» понеділок після Пасхи.
Великдень відомий фарбуванням яєць у різні кольори, але в Греції можна знайти яйця лише червоного кольору.
В українських ромів традиційним дійством на Великдень є випікання пасок. Зокрема, львівські роми печуть паски в столітній печі край дороги. Висота пасок сягає одного метра. Щоб замісити тісто, на циганську паску потрібно 10 кг борошна, 180-200 яєць, 4 кг цукру, 1,5-2 кг масла, 2-3 пачки маргарину, 0,5 л сметани,1 л молока, а також дріжджі, родзинки та сіль. Тісто замішують зазвичай чоловіки. Мішати треба близько 3 годин.
Накладають тісто у спеціальні довгі форми. За традицієюпершим паску в піч ставить також чоловік. Перед Великоднем роми-християни строго постять. Святять паски в православних церквах. А після того йдуть на цвинтарі ділитися святковою трапезою з померлими.
ПольщаЗа святковим столом у Польщі збирається вся родина. Трапеза починається з молитви. Великодній сніданок складається з освяченої паски, яєць, хріну, м'яса та ковбаси.За пасхальною неділею настає Мокрий понеділок. Поляки щедро поливають один одного водою. Та ніхто й не думає ображатися, адже вважається, що вода неодмінно принесе здоров'я, успіхи та прибутки в господарстві.
В Англії Пасха для багатьох навіть більше свято, аніж Різдво. Школи закриваються на два тижні. Багато англійців ідуть на Пасхальну службу, після якої вітають один одного з закінченням посту і початком нового життя. Церкви на Великдень прикрашають гілками дерев, нарцисами та розписаними яйцями.
як святкують Великдень в Англії







Спільно з користувачами бібліотеки ми відвідали зарваницю

Немає коментарів:

Дописати коментар