Оформлена книжкова виставка на тему:Конституція гарантує.
Мета:виховувати любов до рідної природи, рідної сторони, показати учням, що вижити сьгодні -- значить:
* не загубити себе своєю діяльністю;
*не отруїти водойми;
*не закопати самих себе сміттям
Тож рук ви докладіть і природу збережіть!
До місця уподоби Божого і Твого прийшов(ла) відвідати Тебе, Мати милосердя. Дай мені, о Пречиста Діво, Царице неба і землі і Мати нашого краю, щоби оздоровлений на) побачив(ла) велич Твоєї благодати. Твоє заступництво одержують змучені, до Тебе прибігають хворі і дістають полегші. Всі, що Тебе в молитвах славлять і Твого покрова шукають, дізнали ласк Твоїх. За їх прикладом і я, недостойний на) і грішний на), прибігаю до Тебе, Преблагословенна, в надії Твого милосердя і не виказаної Твоєї благодати. Поможи мені і заступи мене, негідного(ну), перед престолом серця Твого Сина, відверни справедливий гнів за мої прогріхи, переміни в милосердя і в відпущення. Не дай мені погибати в гріхах моїх, але з джерела ласки Свого Непорочного Серця подай мені просячому(ій) поміч тепер, а особливо в годину смерті. Амінь
Пресвятая Богородице спаси нас і Україну!
Назавжди день оцей залишиться печальним з гербами міста смерті,
що підняте на щит. Котились сльози святої мами Сховалось небо під образами...
А. АПАРОВ
Зазвичай на Великдень, на час повернення сім'ї з церкви від заутренній вже був накритий багатий стіл. Відтепер знімався заборону на скоромну їжу, і стіл уставляли всілякими стравами для розговіння - поросям, бужениною, холодцем, шинкою, різноманітними сирами, молочними продуктами. За традицією пасхальний стіл повинен ломитися від явства. Але починається пасхальне застілля з скибочки паски. Ми зібрали для вас невелику колекцію рецептів, які зроблять весняне свято ще смачніше.
Щоб спекти паску, необхідно запам'ятати наступне: спочатку готується опара (закваска), потім рідке тісто або дріжджова суміш, після цього готується заливка (суміш яєць і молока), далі робиться попереднє першого тісто, потім основне друге тісто, а коли приготовлено завершальне третій тісто, можна вже випікати паску. Тісто для пасок замішується поступово і послідовно. Тісто для паски дуже примхливе; всі його компоненти готуються в дуже теплому місці, де підтримується постійна температура близько 25 градусів, і немає протягів. Тісто не можна ставити там, де тепло йде знизу: воно не буде рости, розповзеться і при випічці вийде не паску, а товстий млинець. Духовку обов'язково прогрійте перед тим, як туди посадити паску.
Паска Чотири склянки борошна, одну склянку цукрового піску, 1,5 склянки молока , 6 яєць (жовтків), 100 г вершкового масла, чверть склянки родзинок, 24 г дріжджів, ванілін. Розчинити дріжджі з молоком. Додати половину борошна, поставити тісто. Коли опара збільшиться в два рази, додати жовтки, протерті з цукром, ванілін і решту борошно, під кінець влити розігріте масло. Коли тісто підніметься, розім'яти його, змішати з родзинками, викласти у форму, змащену маслом і поставити в духовку на 35-40 хвилин. Великоднє Веселощі 1кг борошна, 300 г вершкового масла, 1/2 ст. молока, 1/2 ч. л. солі, 100 г дріжджів, 5 яєць, 1 ст. цукру, ванілін, 5 ст. л. какао, 2 ст. л. рослинного масла для змащування форми. Спосіб приготування. Просійте борошно і зробіть у ній невелике заглиблення, покладіть туди дріжджі розведені молоком розтоплене масло, збиті жовтки і половину порції цукру. Добре перемішайте, поставте опару підходити на 5-6 годин. Коли опара буде готова, додайте в неї борошно, цукор, збиті білки, какао, ванілін. Вимісіть тісто, розкладіть його в змащені маслом форми, дайте трохи підійти і випікайте 50 хвилин. Готова паска остудіть, і прикрасьте цукровою пудрою.
Великдень ніжна Покласти під прес 1,2 кг сиру, протерти. Додавати поступово, постійно розмішуючи, 60 г сметани, 250 г вершків, півтори склянки цукрового піску, ванілін, 2 яйця. Покласти суміш у форму і поставити в холод.
Великодній Хрест Потрібно: 1 кг борошна, 100 г дріжджів, 2 ст. молока, 100 г мигдалю, 1 лимон, 200 г родзинок, 20 г рому, 200 г масла, 100 г цукру, 1 яйце, 2 ст. л. рослинного масла для змащування форми; для глазурі: 4 ст. л. молока, 1/2 ст. цукру. Спосіб приготування. Борошно просійте і зробіть у ній поглиблення, розкришіть туди дріжджі, підмісіть трохи цукру, молока і зробіть опару. Накрийте опару серветкою і поставте в тепле місце підходити. Мигдаль, натертий на тертці лимон, родзинки змішайте з ромом і дайте постояти 15 хвилин. Коли опара підійде, покладіть в неї решту цукру, борошно, розтоплене масло, сіль і замісити тісто. Вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не почне відставати від рук, а потім дайте ще трохи підійти. Тепер додайте в тісто родзинки з ромом і заповніть форми на 1/3 частина, дайте підійти, змажте яйцем і випікайте 50-60 хвилин. Поки паски печуть, приготуйте глазур. У кипляче молоко потихеньку всипте цукор і кип'ятіть 7-10 хвилин. Коли паски будуть готові, остудіть їх і покрийте глазур'ю. На глазурі, поки вона не застигла, викладіть мигдальними горіхами Андріївський хрест.